Dış cephe mantolamadaki kampanyamızı görmek için tıklayınız
MANTOLAMA NEDİR?
Mantolama adı verilen Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri uzun yıllar öncesinden Avrupa ülkelerinde standartlarla çerçevelenmiş ve enerji tasarrufu amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemize maalesef gecikmeli gelen bu tasarruf sistemi sebebi ile enerji satan bir ülke iken dışarıdan enerji alan bir ülke konumuna gelmiş bulunmaktayız.Yerküre üzerindeki kaynakların hızla tüketildiği düşünüldüğünde tasarruf tedbirlerimizi almak için daha fazla gecikmememiz gerekliliği açıkça görülmektedir.
Yapılarımızda ısınma ve serinleme amaçlı kullandığımız kombi , kalorifer,klima ve benzeri cihazların sarf ettikleri enerji,mantolama tatbikatları ile %50 azaltılabilmektedir.Eğer binalarımızın temel ve çatılarında da ısı yalıtımı yapılmışsa bu oran %60’lara kadar çıkacaktır.Bu kadar önemli bir tasarrufun sadece kendi bütçelerimize değil ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı unutulmamalıdır.
Binalarımızda en önemli ısı kayıpları kolon ve kirişlerden kaynaklanmaktadır bu sebep ile iç duvarlarda yapılacak Mantolama tatbikatları asla sonsuz ömürlü olamayacaktır ,dış cephede ve bina duvarlarının tamamını kaplamadıktan sonra Mantolama sistemlerinde tatmin edici sonuç alınamaz.Sistemin ana prensibi hiçbir aralık kalmayacak şekilde yapının dışarıdan ısı yalıtım levhaları ile kaplanmasıdır.
Doğru bir şekilde Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri ile kaplanan bir binanın korozyon problemini bir daha yaşamayacağını , yaşının sabitleneceğini ve mantolamanın bina ömrü kadar hizmet verebileceğini unutmamamız gerekmektedir.
Dünya üzerindeki enerji kaynaklarının hızla tükenmekte olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle enerji kaynaklarını kendileri karşılayamayan bizim gibi ülkelerin başka ülkelere bağımlılığının gün geçtikçe artmasının yanında, enerji fiyatları da dünyada ki enerji kaynaklarının azalmasına bağlı olarak hızla artmaktadır. Konutlarda ve kapalı alanlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısınma ve serinletme amaçlı kullanılmaktadır.
Ülkemizde en çok enerji kayıpları da maalesef konutlarda yaşanmaktadır. Bu bile ısı yalıtımının (mantolama) önemini açıkça ortaya koymaktadır. Isı yalıtımı ile ilgili yapı kısımları binanın dış ortamı ile direkt teması olan ve hava sirkülâsyonunun yaşandığı, kapı, pencere, çatı, gibi kısımlarıdır. Binada sağlıklı ve konforlu bir hayat sürdürülebilmesi, olabildiğince az enerji ile ısınmanın ve soğutmanın sağlanmasının temini için iç mekanlar ile dış ortam arasındaki ısı sirkülasyonunu minimize etme çalışmalarının bütününe mantolama (ısı yalıtım diyoruz.)
MANTOLAMA KATMANLARI
1 ) Duvar dış yüzeyi
2 ) Yapıştırma harcı
3 ) Isı yalıtım levhası
4 ) Dübel
5 ) Sıva (min. 2 mm.)
6 ) Sıva donatısı file
7 ) Sıva (min. 2 mm.)
8 ) Dış cephe boyası
MANTOLAMA MALZEMELERİ
· Isı yalıtım levhaları, arka yüzeyi pürüzlendirilmiş ve oluklu/delikli, ön yüzeyi sıva uygulamaları için geliştirilmiş özel pürüzlü, bünyesine su almayan, boyutsal stabilizesi mükemmel, yayıncılık testleri yapılmış, B1 sınıfı zor alev alabilen
· Polisten ısı yalıtım malzemeleridir.
· Yapıştırma harçları, çok iyi yapıştırma niteliği olan sıcağa ve dona karşı dayanıklı, su ile karıştırılarak hazırlanan malzemedir.
· Sıva harçları, sentetik katkılarla kalitesi arttırılmış, uzun düzeltilebilme süresi olan, yağmur darbelerine, sıcağa ve dona karşı dayanıklı, su ile karıştırılarak hazırlanan malzemedir.
· Sıva filesi, min. 145 gr/m2 ağırlığında alkalilere ve kimyasallara dayanıklı cam elyafı malzemedir.
· Dübel, ısı yalıtım levhalarının cephe yüzeyine tespitini yapmak için kullanılan 9 ve 11 cm boyunda çivili bağlantı elemanıdır.
· Köşe profili, bina köşeleri ve pencere köşelerini koruma amaçlı kullanılan yüzeyleri delikli alüminyum köşebentlerdir
AVANTAJLARI :
· Isıtma ve soğutma giderlerinde % 50’ye varan tasarruf sağlar.
· Yeni binalarda veya yenilenen ısıtma tesisatları daha düşük kapasiteli kurulabileceğinden ilk yatırım maliyeti düşük olur.
· Sağlıklı ve nefes alan bina fiziğine uygun bir dış cephe sunar.
· Daha az yakıt tüketimi sayesinde hava kirliliğinin önlenmesine katkı sağlar.
· Dıştan yalıtım uygulamaları yoğunlaşmanın bina dış yüzeyinde olmasını
sağlayarak rutubetsiz ve konforlu bir mekan sunar.
· Duvar iç sıcaklığının, oda sıcaklığına yakın olması sayesinde hava hareketini
ortadan kaldırır, yüzey bozulması, sıva ve boya dökülmelerini engeller.
· Isı yalıtım levhaları sık sık yenilenme gerektirmez. Bina ömrü boyunca ısı
yalıtım değerini korur.
· Mantolama, eski veya yeni her türlü yapılarda ilave bir önlem almadan
rahatlıkla kullanılabilir. Bina dış kabuğu sıcak tarafta kalacağından bakım
ve onarım masrafları azalır.
· Bina ömrü uzar. Eski binaların yüzeyindeki uygulamalar binaya yeni bir
görünüm verir.
· Binayı dışarıdan komple sardığı için ısı kaçaklarını önler.
Rutubetsiz, homojen ısı dağılımına sahip konforlu yaşam koşulları sağlar.
|